旅先に居ります→日本に居ります

海外旅行中、心配して下さる方々への生存確認日記です

2015/10/22 ちらし寿司作る

ロングライスでちらし寿司作る。
外国人はスシと言えば巻きや握りをイメージすると思うけど、ちらし寿司の方が簡単だし、なんと言ってもインディカ米でできる!
海苔や巻き簾がなくても、鮭すらなくても良いのだもの、楽ちんです。
日本人以外は海藻を消化する酵素を持たないため、お腹が痛くなることもあるらしいし。
なんだか品のないちらし寿司になっちゃったけど、喜んでくれたから良しとしよう。
f:id:taoisme:20151025045732j:image
昨日作っておいた錦糸卵、やっぱりネリーおばあちゃんとアドリアナは騒いでた。
なんでこんなことになるの?!って。
カニかまはこちらでは冷凍でしかも解かしても固くて色も凄い。10才位の子供が気持ち悪がっていて、君は正しいと思いました。
フェイスブックには頑張って英語でも書いたのに、外国人からの反応はほとんどなし。
こちらにも転載してやる。

2015/10/22, Santa Rosa
Dear foreign Sushi lovers
You may imagine Sushi roll (Maki) or Nigiri when you talk about Sushi but this unrolled Sushi is more popular as a home food.
And remember, we DON'T eat Sushi everyday. Nigiri used to be a kind of first food in Edo era, 150 years ago, in ancient Tokyo. But now it's special food.
Unrolled Sushi is called Chirashi zushi. We eat this on March 3rd, the Girl's Festival. Compare to Maki, Chirashi is easier. First, you can make it without Nori sea weed ( I want to call it sea vegetables ) , second, you don't have to roll it. And you can make it with long rice !! That's the important point in my opinion, because Japanese rice in abroad is expensive or you can not find it.
Good luck !

その後はコーヒー農園の見学へ。
曇りだったので写真は今ひとつですが、素敵なところです。
f:id:taoisme:20151025050143j:image